persoonlijkheidstest

PERSOONLIJKHEIDSTEST

Persoonlijkheidsvragenlijsten brengen gedrag in kaart met betrekking tot bepaalde eigenschappen. De eigenschappen die in kaart gebracht worden zijn meestal: ben je wel of niet vriendelijk? Ben je een introvert of een extravert type persoon? Werk je zorgvuldig of ben je slordig in je werk? Ben je stabiel of instabiel? Ben je een open en autonoom persoon of toch een gesloten en volgzaam type?

De bovengenoemde tegenstellingen woorden de Big Five genoemd. De persoonlijkheidstest kun je iets minder belangrijk dan de capaciteiten test ervaren. Dit komt omdat je de persoonlijkheidstest invult naar je eigen mening. Dit is dus niet gebaseerd op intelligentie.

De situatie waarin je op het moment van afname van de persoonlijkheidstest zit, kan de resultaten beïnvloeden. Wanneer kandidaten een persoonlijkheidstest in zouden vullen als zij in een vrije situatie verkeren zullen de resultaten anders zijn dan wanneer kandidaten de vragenlijst zullen maken als zij in een sollicitatie situatie zitten. Er zullen dan vrij grote verschillen zichtbaar zijn.

Vaak, zonder dat je het door hebt worden de sommige aspecten opgeblazen terwijl andere aspecten weer wat onderdrukt worden. De persoonlijkheidstest wordt door kandidaten vaak zo ingevuld dat ze naar hun mening het dichts bij het profiel zitten waar naar gezocht wordt voor de functie die zij willen. Dit noem je ook wel: sociale wenselijkheid.

Dit verschijnsel is vrij en normaal en gebeurt vaak onbewust. De ene kandidaat is hier gevoeliger voor dan de andere. Het beste is om behalve de persoonlijkheidstest ook een interview of simulatie af te nemen. Het gedrag dat je vertoond tijdens zo’n interview of simulatie wordt geobserveerd door andere personen. Dit gedrag wordt vergeleken met de scores van je persoonlijkheidstest. Op deze manier heeft de persoonlijkheidstest de meeste zin.

Je begrijpt dat kennis van je persoonlijkheid belangrijk is om de test zo waar mogelijk in te vullen. Als je over veel zelfkennis beschikt kan dit je aanzetten tot het afzwakken van bepaalde eigenschappen. Eigenschappen die door jou als goed worden ervaren kunnen opgehemeld worden.

Bedenk wel dat als je dit doet, dit later veel energie zal kosten. Je zult je gedrag namelijk moeten veranderen als de lijsten niet helemaal naar waarheid ingevuld zijn.

wilt u meer weten over het assessment? klik hier persoonlijkheid

Leave a Reply

Your email address will not be published.