Rollenspel oefenen

Rollenspel oefen is een belangrijk onderdeel van het assessment. Maar toch zijn er veelte  weinig mensen die hier serieus  op voorbereiden. Je kan thuis bijvoorbeeld het rollenspel oefenen met een proef persoon.

Je kunt dan denken aan je partner, ouders of vrienden. je bent vaak vertrouwde met deze mensen en het dan ook perfect om daarmee je rollenspel te oefenen. Dan vraag jij je af wat moet ik dan oefenen? Nou dat heeft heel erg met je functie die je bekleed of waar je op gaat solliciteren.

De trainingsacteur zal een praktijksituatie na spelen en zal je daarbij betrekken. Het doel is om te kijken hoe jij vanuit je zelf gaat reageren op praktijksituaties. Dus het is natuurlijk raadzaam om even te gaan onderzoeken wat voor kwaliteiten je nodig hebt voor je functie en je hoe je die het beste naar voren kan laten komen tijdens het rollenspel.

In de onderstaan de video zie je een voorbeeld van een rollenspel in de praktijk.

 

Inhoud rollenspel

De inhoud van het rollenspel is zoals gezegd sterk afhankelijk van de functie die je gaat bekleden. de meest competentie die je nodig zal hebben voor de functie zullen natuurlijk getest worden.

Een manager zal waarschijnlijk op leidinggevende kwaliteiten worden getest en er zal daarvoor een passende situatie worden gekozen waar jij als leidinggevende in terecht zou kunnen komen. Het zijn vaak lastige situaties en het doel is om te kijken hoe jij je zelf hier in staande houd.

Bij een accountmanager zal sneller op zijn commerciële vaardigheden worden getoetst. Maar hier geldt het zelfde voor je krijgt bijvoorbeeld te maken met een lastige klant. Wat in de meeste mensen aan raad is de functie beschrijving goed door te nemen en zich te verplaatsen in de ideale werknemer in deze functie en niet direct te gaan reageren vanuit je natuurlijke reflexen. Het is dan ook verstandig om te weten wat je zou kunnen verwachten en dit even in kaart te brengen. Als je dit weet dat is het aan te raden om tijdens een paar keer de rollenspel te oefenen. Rollenspel oefenen kan gewoon thuis in de woonkamer waarbij jij je de rol vervuld van de genen in je toekomstige functie en je tegenspeller de klant of collega.

Het resultaat van zal zijn:

  •  Dat je vertrouwd raakt met het fenomeen rollenspel.
  • Dat je de lastige situaties makkelijker kan inschatten.
  • Dat je meer zelfvertrouwen krijgt
  • Dat je minder stress zal ervaren voor dit onderdeel
  • Dat je weet veel beter weet wat de bedoeling is

De punten die hier boven zijn genoemd zullen je een grote voorsprong geven ten opzichten van de andere kandidaten die dit zomaar even op zich aflaten komen. Het komt namelijk vaak voor dat kandidaten dicht klappen of een black-out ervaren dit komt vaak omdat ze totaal niet weten wat ze overkomt. Als je weet wat hoe het zou kunne gaan dan verwerken je hersenen  het anders dan wanneer het iets totaal nieuws is en je moet het ook nog eens in een keer heel goed doen.

Ik wens je heel veel succes met het oefenen van je rollenspel!

 

 

 

One thought on “Rollenspel oefenen

Leave a Reply

Your email address will not be published.